De omgeving: Elbezandsteengebergte

Het Elbsandsteingebergte is een bijzonder mooi natuurgebied gelegen in Saksen (Oost-Duitsland) en Boheems Zwitserland (Tsjechië). Sprookjesachtige natuur en prachtige historische steden staan garant voor een geslaagde vakantie.

Wat is het Elbsandsteingebirge?

Op de grens van Duitsland en Tsjechië, in de directe omgeving van Dresden en Bad Schandau bevindt zich het Elbsandsteingebirge, in het Nederlands vertaald als het Elbezandsteengebergte. Het gebergte maakt deel uit van het nationaal park Sächsische Schweiz in Duitsland en het Boheemse Zwitserland in Tsjechië. Het natuurgebied is een van de meest feeërieke landschappen in Europa. Het meest kenmerkend zijn de vele rotspilaren, die samen een stenen woud lijken te vormen. Tussen de steile rotswanden, die als dunne metershoge torens boven het groene landschap uitsteken, liggen sprookjesachtige valleien en kloven. Heldere rivieren stromen door een mistig landschap van surrealistische rotspartijen en groene moswanden. Het Elbsandsteingebirge is een schitterende omgeving om te wandelen en een trekpleister voor bergbeklimmers. Het Elbsandsteingebergte strekt zich uit tussen Pirna (Oost-Duitsland) en Děčín (Tsjechië). Een vakantie in de regio kan prima gecombineerd worden met een bezoek aan de mooie steden Dresden(30 km) en Praag (hartje Praag ligt op een uur rijden). 

Bezienswaardigheden Elbezandsteengebergte Duitsland

1. Het bekendste uitzichtpunt van het Elbezandsteengebergte is de Bastei. Hou er rekening mee dat dit een druk bezochte toeristische attractie is, maar het adembenemende uitzicht op de rotspartijen en de Elbe loont zeer de moeite. Vanaf een parkeerplaats kan je een pendelbus nemen of in 40 minuten tijd wandelen naar de Bastei. Een uitzichtpunt biedt een prachtig vergezicht. Met trappen kan je afdalen naar verschillende andere uitzichtpunten en over de bekende brug die diverse pilaren met elkaar verbindt.
2. Iets rustiger is het aan de andere kant van de rivier, bijvoorbeeld in het Bielatal. Hier kan je fraai wandelen en picknicken tussen de rotsen en toekijken hoe bergbeklimmers als echte waaghalzen de rotsen bedwingen.
3. De bekendste vrijstaande rotspilaar is de 42 meter hoge Barbarine, in het Duitse deel van het Elbsandsteingebirge, tussen Königstein en Pfaffenstein.
4. Bad Schandau is een bekende kuuroord plaats. De Kuhstall is een beroemde rotspoort bij het dorp. Iets verder naar het oosten kan je de Schrammsteine bezichtigen, een rotspartij van verschillende pilaren.
5. Het Kirnitzschtal is een mooi wandelgebied, met idyllische bossen.
6. Er zijn ook tal van culturele bezienswaardigheden, zoals de Königstein vestiging en Burg Hohnstein, die triomfantelijk boven het dramatische landschap waken.

Bezienswaardigheden Boheems Zwitserland Tsjechië

Vanaf de Tsjechische grens strekt zich het Narodni natuurpark uit. Nabij Hrensko zijn er diverse zeer mooie bezienswaardigheden. De natuur is er sprookjesachtig.
1. Edmundsklamm: een van de mooiste kloven van Oost-Europa is de Edmundsklamm. Via een met kinderwagen begaanbaar pad kan je in ca. 40 minuten wandelen tot het startpunt van een boottocht. Je betaalt ongeveer €4 voor een enkele reis (20 minuten), dit loont zeker de moeite. Het is een zeer sprookjesachtige kloof, gehuld in een mystieke sfeer van mist en groene mossen. Na de boottocht kan je de wandelroute vervolgen, te voet terugkeren via een andere route of de boot terugnemen aan hetzelfde tarief.
2. Verderop heeft het water van de Elbe in de loop der tijden de grootste zandsteenbrug van Europa gevormd, het Pravcicka brana of Prebischtor. Deze rotsbrug strekt zich uit over 30 meter van de ene rotswand naar de andere en ligt op een hoogte van 16 meter.

Tafelbergen

Kenmerkend voor de regio zijn ook de mooie tafelbergen. De ronde bergtoppen van het Boheemse gebergte lopen over in steilere rotspartijen van het Elbezandsteengebergte. Twee hoge tafelbergen, de Hoge Sneeuwberg in Tsjechië en de Grosse Zschirnstein in Duitsland bieden prachtige vergezichten over de regio. Nog bekender is de Lilienstein tafelberg, die goed zichtbaar is vanaf diverse uitzichtpunten en wegen in het Elbsandsteingebirge. Ook de Pfaffenstein behoort tot een van de mooie tafelbergen.

Wandelen in het Elbsandsteingebirge

1. De bekendste wandelroute in het Elbezandsteengebergte is de 112 kilometer lange Malerweg. In acht etappes voert dit pad langs de fascinerende cultuur en natuur rond Dresden. De Malerweg vindt zijn oorsprong in de 18de eeuw, maar werd pas in 2006 gereconstrueerd. Vandaag de dag voert het wandelpad langs de mooiste culturele en natuurlijke bezienswaardigheden in het gebied.
2. De internationale Eisenach-Boedapest wandelroute komt door het Elbsandsteingebirge en passeert ook dit schitterende natuurfenomeen.
3. Er zijn diverse mogelijkheden voor korte wandelingen, bijvoorbeeld in het Rosenthal-Bielatal. Bij Ostrau bevindt zich het vertrekpunt van een aantal wandelpaden door het Elbsandsteingebirge.
4. Bij Rathen kan je wandelen naar de Felsenburg Neurathen (rotskasteel), de Lilienstein Tafelberg en naar de 190 meter hoge uitkijkplaats met een spectaculair zicht op de kloof (Bastei).

Fietsen in het Elbezandsteengebergte

In de regio kan je goed fietsen over glooiende heuvels en langs uitgestrekte fruitgaarden. Het biedt echter niet de vele zijpaden en kleine fietsroutes die bijvoorbeeld de Eifel heeft. Je fietst vaker over hoofdwegen.

 Wij hebben heel veel mogelijke uitstapjes bij elkaar gezet. Dat overzicht zenden wij je digitaal bij boeking. In het huis ligt een map waarin het overzicht is opgenomen. 

Met dank aan o.a. Naturescanner.nl 
Bad Gottleuba

Bad Gottleuba

Bastei-brug

Bastei-brug

Dresden

Dresden

Ústí nad Labem

Ústí nad Labem

Děčín

Děčín

Tisa

Tisa

Konigstein

Konigstein

Hrensko

Hrensko